Din 2007 C.N. Unirea este centru de susţinere a examenului DELF, Diplôme d’Etude de Langue Française, Diplomă de Studii de Limba Franceză, recunoscută pe plan internaţional, eliberată de Ministerul Francez al Educaţiei pentru a certifica competenţele în limba franceză, ca limbă străină.

În ţară sunt doar nouă instituţii şcolare cu drept de a organiza acest examen, alături de Institutul Francez din Bucuresti şi Alianţele franceze. Acestea sunt urmatoarele :

  • Colegiul Naţional «Vasile Lucaciu» din Baia Mare
  • Colegiul Naţional «Unirea» din Braşov
  • Şcoala Centrală din Bucureşti
  • Liceul Teoretic «Mihai Eminescu» din Cluj-Napoca
  • Liceul «George Călinescu» din Constanţa
  • Colegiul Naţional «Elena Cuza» din Craiova
  • Colegiul Naţional «Al. I. Cuza» din Galaţi
  • Liceul «Mihai Eminescu» din Iaşi
  • Liceul Teoretic «Jean-Louis Calderon» din Timişoara

Ceremonia de decernarea a diplomelor DELF scolaire 2013

Vineri, 11 octombrie 2013, ora 10:00 în Sala festivă a Colegiului Naţional ”Unirea”, Brașov a avut loc ceremonia de decernare a Diplomelor DELF scolaire, sesiunea mai 2013.

Cu această ocazie, am dorit să îi felicităm atât pe elevii care au promovat examenul DELF, cât și pe doamnele și domnii profesori care au contribuit la succesul lor. Din partea Inspectoratului Scolar Braşov ne-a onorat cu prezenţa doamna Inspector de limbi moderne Ana-Maria Vlădău.

Ne-am bucurat să ii avem alături aproape pe toţi cei o sută de elevi care au reuşit să promoveze acest examen important de limba franceză, reprezentând astfel cu cinste liceele de prestigiu din judeţul Braşov. Vorbim aşadar de Colegiul Naţional “Andrei Saguna”, Colegiul Naţional “Dr. Ioan Meşotă”, Colegiul “Nicolae Titulescu” din Braşov, Colegiul Naţional “Doamna Stanca” şi Colegiul Naţional “Radu Negru” din Făgăraş şi bineînţeles elevii Colegiului nostru.

Elevii care au reuşit să obţină diploma DELF sunt predominant elevi din clasele bilingve de franceză provenind de la cele trei licee bilingve, dar şi elevi care studiază limba franceză ca limbă secundară, elevi de liceu şi de gimnaziu.

Astfel la Colegiul Naţional “Unirea” sesiunea mai 2013 s-au înscris în total 106 elevi şi au promovat examenul DELF 100 de elevi, după cum urmează: nivelul A2: 11 înscrişi/ 11 promovaţi; nivelul B1: 37 înscrişi/ 36 promovaţi; nivelul B2: 58 înscrişi/ 53 promovaţi.

Pentru elevii de gimnaziu, diploma DELF nivelul A2 se echivalează cu nota 10 la admiterea la liceu în clase bilingve de franceză, iar pentru elevii de liceu de la clasele bilingve de franceză diploma DELF B2 se echivalează cu proba C la Bacalaureatul românesc şi francofon.

Succesul acestor minunaţi elevi a fost posibil graţie susţinerii profesorilor de limba franceză pe care dorim să îi felicităm:

De la Colegiul Naţional “Andrei Saguna”: dna. prof. Antoneta Dediu, dna. prof. Daniela Dragomir, dna. prof. Ioana Vetişan şi domnul prof. Aurel Mantaroşie.

De la Colegiul Naţional “Dr. Ioan Meşotă”: dna. prof. Daniela Dan, dna. prof. Alina Lobodă, dna. prof. Adela Groza şi dna. prof. Doina Cornescu.

De la Colegiul “Nicolae Titulescu”: dna. prof. Georgeta Păun.

De la Colegiul Naţional “Doamna Stanca”, Făgăraş: dna. prof. Monica Megelea.

De la Colegiul Naţional “Radu Negru”, Făgăraş: dna. prof. Raluca Ionescu.

Şi de la Colegiul Naţional “Unirea”: dna. Director prof. Gabriela Hurghiş, dna. prof. Gabriela Croitoru, dna. prof. Mariana Vlad şi subsemnata, prof. Aurora Petrea.

Felicitări tuturor!

Responsabil DELF,

Prof. Aurora Petrea