INTERVIU
CU DOAMNA PROFESOR MARIA CECILIA ȘOȘU
CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE ”GIOVANI E POESIA”
– TRIUGGIO (MILANO) –
Flavia Drăgușin – Este poezia expresia celor mai adânci sentimente?
Cecilia Șoșu – Da, deoarece poezia salvează de la pieire momentele divine pe care le trăiește omul.
Flavia Drăgușin – Cum s-a născut ideea participării la Concursul Internațional de Poezie „Giovani e Poesia” de la Triuggio?
Cecilia Șoșu – Ține de providență, de acel sic fuit in fatum, cum ar spune latinul (așa a fost scris în soartă). În anul 2013 am marcat, în cadrul parteneriatului internațional SUM, parteneriat al celor trei colegii centenare brașovene (Colegiul Național ”Andrei Șaguna”, Colegiul Național ”Unirea” Brașov și Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșota”), 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian. Atunci am lansat la Academia Română din Roma, mai întâi, volumul ”Columna lui Traian – Arc peste 19 secole”, un volum în care semnau articole și poezii elevi și profesori de la cele trei colegii, dar nu numai. Poeziile elevelor de la Colegiul Național ”Unirea” Brașov au fost traduse și în limba italiană ( este vorba de poeziile elevelor Teodora BARANGA, Loredana CARP, Georgiana MIHALACHE, Carlotta BAIGUINI și Diana ȘTEFĂNESCU) De altfel, mai multe articole din volum se regăsec și în traducere în limba italiană și în limba latină. Suntem și azi profund recunoscători doamnei INGRID BEATRICE COMAN, la vremea aceea directorul Editurii ”Rediviva” din Milano, pentru traducerea textelor în limba italiană. Și, cum volumul a cunoscut mai întâi lansarea la Roma, textele au plăcut, ca apoi doamna Violeta Popescu, director al Centrului Cultural Italo-Român din Milano (absolventă a Colegiului Național ”Unirea” Brașov) să ne facă o surpriză deosebită, înscriind poeziile la Concursul Internațional de Poezie ”Giovani e Poesia” din Triuggio (Milano), concurs care se afla atunci la cea de a XXII-a ediție.
Flavia Drăgușin – Cum a fost prima vizită în Triuggio ( Italia)?
Cecilia Șoșu – În frumoasa lună a lui Cireșar am cunoscut Triuggio și celebra Villa Canonica (locul unde se desfășoară an de an festivitatea de decernare a premiilor internaționale), participând la festivitatea de premiere alături de eleva DIANA ȘTEFĂNESCU. În acel acel an, Colegiul Național ”Unirea” Brașov a obținut Premiul ”Scuola e Poesia” la Secțiunea ”Școală –Proiect” și Premiul IV con Menzione dʼOnore, la Secțiunea C ( 13 – 17 ani), prin eleva Diana Ștefănescu. Te asigur că acele zile petrecute atunci la Triuggio, la Milano sau la Varenna au devenit pentru mine și pentru Diana eternitate.
Flavia Drăgușin – Ce rezultate a obținut Colegiul Național ”Unirea„ Brașov în cadrul acestui concurs, la edițiile ulterioare??
Cecilia Șoșu – Adepți ai dictonului latin horațian Carmina morte carent (Poeziile sunt lipsite de moarte), elevii Colegiului Național ”Unirea” Brașov știu, ca și scriitorul francez Gustave Flaubert, ”Că nu există particulă de viață care să nu poarte în ea poezie.” Deci, percepând această realitate, mulți elevi ai colegiului, fiind umaniști prin profil, se îndreaptă, adesea spontan, alteori sub îndrumarea profesorilor, spre poezie.Unii dintre ei simt ”tăria cerului poetic”, ”zboară deasupra mărilor/ trec peste nemărginirea timpurilor:/ în ramurile gândului…” și se avântă spre zenitul poeziei.
Relevante sunt în acest sens rezultatele elevilor Colegiului Național ”Unirea” Brașov, la ultimele opt ediții ale Concursului Internațional ”Giovani e Poesia”.
2014 – Ediția XXIII–Premiul ”Giovani Voci” – DIANA ȘTEFĂNESCU și RAMONA BORTOC
2015 – Ediția XXIV – Premiul al II-lea (secțiunea C – 13 – 17 ani) – MARIUS FLOREA și
Medalia de Argint a Camerei Deputaților din Italia – MARIUS FLOREA
2016 – Ediția XXV – Premiul al II-lea (secțiunea C – 13 – 17 ani) – ANDREI BĂLAN
2017 – Ediția XXVI – Premiul ”Giovani Voci” (secțiunea C – 13 – 17 ani) – ȘTEFAN LUCA
Premiul VII (secțiunea D – peste 18 ani) – MARIA POPESCU
2018 – Ediția XXVII – Premiul al II-lea (secțiunea C – 13 – 17 ani) – Adriana MUNTEANU
Premiul ”In memoria di Eugenio Bentivegna – miglior testo di giovane
autore , adică Premiul In memoria Eugenio Bentivegna pentru cel mai
bun tânăr poet străin) – Adriana MUNTEANU
2019 – Ediția XXVIII – Premiul I ( Secțiunea B – ȘCOALĂ) – COLEGIUL NAȚIONAL
”UNIREA” BRAȘOV ( prin clasa a XI-a C)
Premiul IV con Menzione dʼOnore – (secțiunea C – 13 – 17 ani) –
Adriana MUNTEANU
Premiul Special ”Giovani Voci” – Casandra HÂRLEA
Diploma Specială ”Scuola e Poesia”- prof. director Gabriela HURGHIȘ
Premiul Special ”Camene: poesia-cultura-impegno-educazione” (Camene-
poezie- cultură – implicare- educație) – profesor Maria- Cecilia ȘOȘU
2020 – Ediția XXIX – Premiul III cu medelie de argint – secțiunea GEORGIANA VÂLCU
Diploma Speciale del Trentennale del Centro ”Esordio e fedeltà” –
Prof. Maria Cecilia ȘOȘU
2021 – Ediția XXX – Premiul II și medalie de argint – MATEI MICUȚ
Premiul pentru cel mai bun tânăr poet străin – MATEI MICUȚ
Premiul ”Giovani Voci” – ANTONIA MUNTEANU
Premiul Special ”Parcurs poetic” – prof. Maria Cecilia ȘOȘU
Flavia Drăgușin – Dacă ”poezia este trandafirul, ce crește în potir de aur, sufletul frumos”, cum spune poetul nostru național, Mihai Eminescu, pentru dumneavostră ce este poezia?
Cecilia Șoșu – Permite-mi să îți răspund în versurile din Poemul meu:
Poemul meu cel mai frumos
E Cel Ce e în mine;
Nescris este, nou și luminos,
Ferit de mâini străine.
Poemul meu cel mai frumos
E inefabil, Sufletul din mine.
P.S. Se cuvine să aducem GRATITUDINEA noastră tuturor truditorilor traducători în limba italiană ai poeziilor înscrise în concurs: doamna Ingrid Beatrice COMAN, doamna Florentina NIȚĂ, doamna RAMONA POPESCU, domnul Luca CIPOLLA și, mai ales, celui care este sufletul acestui concurs domnului Alessandro VILLA, președintele Centrului ”Giovani e Poesia” din Triuggio (Milano).
Interviu realizat de Flavia DRĂGUȘIN
Colegiul Național ”Unirea” Brașov