Anul acesta şcolar, în cadrul modulului interdisciplinar al Bacaluareatului cu menţiune bilingv francofonă, clasa a XI a C, bilingv franceză a pregătit , în vederea susţinerii probei anticipate a examenului de bacalaureat, proiectul intitulat La danse traditionnelle de Braşov et de ses alentours. Demersurile au început în septembrie 2012, când s-a stabilit problematica – în ce măsură dansul braşovean păstrează tradiţiile româneşti – şi grupurile de lucru, fiecare dintre ele cu subtema şi problematica sa.
Elevii au lucrat în echipă şi individual, au vizitat cele mai importante muzee din Brașov, şi-au extras informaţiile necesare din diferite cărţi, au navigat pe internet în căutarea unor site-uri utile, au participat la dezbateri şi discuţii cu persoane specializate în domeniile interesate , şi-au sintetizat materialul obţinut şi l-au tradus în franceză. Fiecare grupă a avut ca produs final diferite materiale : pliante, afişe, prezentări Power Point. Produsul final al clasei a fost a suită formată din secvenţe de dansuri folclorice : Hora Junilor, Brâul, Ciobănașul, Învârtita, Haţegana , pe care patru perechi de elevi le-au pregătit de-a lungul anului cu instructorul de dansuri, Adrian Oprea .
Sintezele individuale au fost prezentate de către elevi în faţa comisiei de examen, în data de 31 mai 2013. Toţi elevii au promovat.
În data de 23 mai, 2013, cu ocazia vizitei la Colegiul Naţional „Unirea” a unei delegaţii de directori de şcoli generale din Savoie, elevii clasei a XI a C au prezentat proiectul şi produsul final, respectiv , dansurile învăţate.
Momentul de vârf al proiectului a fost prezentarea, devenită tradiţională, Bilingue en fête, care a avut loc în Sala Festivă a colegiului nostru, în faţa elevilor de la clasele cu profil bilingv franceză din liceu şi a profesorilor.
Echipa coordonatoare a proiectului :
Profesorii de franceză ai clasei : Gabriela Hurghiş şi Gabriela Croitoru
Profesorii de discipline nelingvistice : muzică : Astrid Mănoiu, istorie : Liviu Baciu, geografie : Maria Axente, sociologie : Magdalena Manole, informatică : Laura Homeghi, anatomie : Anca Butoeru, documentarist : Iuliana Măhuleţ