PROIECT DE PARTENERIAT ȘCOLAR
COLUMNA LUI TRAIAN – ARC PESTE 19 SECOLE
Motto:
”Călătorii la Roma se identifică aproape cu călătoria la Columna Traiană, care constituie un original, dar adevărat act de naștere al poporului român.”
( C. Daicoviciu, H. Daicoviciu)
Cea de a VI-a ediție a Parteneriatului Școlar SUM (Saguna-Unirea-Meșotă) a însemnat un nou Proiect de Parteneriat Școlar derulat de-a lungul anului școlar 2012-2013 prin care s-au marcat 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian ( 12 mai 113 – 12 mai 2013).
Alături de cele trei colegii brașovene centenare (C.N. ”Andrei Șaguna, C.N. ”Unirea” și C.N. ”Dr. Ioan Meșota”), partenerii de proiect au fost Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Consiliul Județean Brașov, Centrul de Creație și Producție ”Foton” din Brașov, Primăria Localității Cârțișoara (Sibiu), Școala Generală ”Badea Cârțan” din Cârțișoara, Protopopiatul Avrig, Academia Română din Roma, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Centrul Cultural Italo – Român din Milano. Din calendarul activităților amintim doar câteva evenimente:
Masă rodundă ”Columna lui Traian” ( desfășurată cu prilejul Zilei Colegiului Național ”Unirea” – 24 ianuarie) participarea la Concursul Internațional de Poezie ”Giovani e Poesia” de la Triuggio (Milano) – au fost înscrise în concurs creații poetice dedicate Columnei lui Traian, traduse și în limba italiană, aparținând elevelor Teodora BARANGA- clasa a XII-a B ( Am în mine Dacia toată / In me vive tutta la Dacia), Loredana CARP – clasa a XII-a C (Peste timpuri / Atrraverso i tempi ), Georgiana MIHALACHE – clasa a XII-a B ( Geme pământul, plânge poporul / Geme la terra, piange il popolo), Carlotta BAIGUINI – clasa a X-a A (Uitare / Oblio; Eroic / Eroicamente), la secțiunea Școală-Proiect, în timp ce eleva Diana ȘTEFĂNESCU din clasa a X-a B a participat la secțiunea C a acestui concurs (Elevi 13-17 ani ), cu poezia Columna lui Traian – Testament viu / La Collona di Traiano – Testamento vivente. La acest concurs internațional de poezie au participat 690 de autori din 30 de țări ale lumii, cu un total de 848 de creații poetice. Elevele Colegiului Național ”Unirea” au obținut Premiul Special ”Scuola e Poesia” la Secțiunea ”Școală -Proiect”, iar eleva Diana ȘTEFĂNESCU a obținut Premiul IV con Menzione d’Onore la secțiunea C a aceluiași concurs ( elevi 13-17 ani). Poezia Dianei Ștefănescu se regăsește publicată în Antologia del Premio Internaționale – Centro GIOVANI E POESIA Triuggio – Ventiduesima Edizione, antologie apărută la Editura Prometheus din Milano. De altfel toate aceste creații se regăsesc și în volumul Columna lui Traian – Arc peste 19 secole, apărut la Brașov, în aprilie 2013, la Editura Foton.
Excursie tematică la Roma în perioada 9- 16 mai 2013 – elevii Colegiului Național ”Unirea” ( Doroș Sabine, Enescu Maria Ștefania, Gârtofan Andrei, Teodorescu Răzvan, Pop Tudor, Popa Alexander), însoțiți de profesori ai colegiului ( prof. director adjunct Mihaela Ciobanu, prof. Adrian Iliuțeanu, prof. Maria Cecilia Șoșu), dar și de profesori de la C.N. ”Dr. Ioan Meșota” au trăit atunci, acolo, clipe cu preț de atomi de eternitate, emoții unice, au făcut recurs la istorie și ”s-au smuls din superficialitatea evenimențială actuală, reușind să se întoarcă la izvoare, la rădăcinile autentice, la lumea adevăratei statornicii cu iz de eternitate”, după cum mărturisește atât de frumos prof. Florin Ovidiu Tripșa, directorul adjunct al C.N. ”Dr. Ioan Meșota”, unul dintre cei doi coordonatori ai volumului mai sus amintit. Volumul a fost lansat mai întâi la Roma, pe 10 mai 2013, la Academia Română din Roma, unde elevii și profesorii brașoveni au avut șansa de a se întâlni și de a vorbi despre Columna lui Traian cu însuși prof. dr. Mihai BĂRBULESCU, directorul Academiei Române din Roma. În zilele petrecute la Roma am ”îmbrățișat” Columna în varii momente ale zilelor, ne-am amintit cu emoție de Badea Cârțan, țăranul român ajuns la Roma per pedes, în urmă cu mai bine de un veac, animat de dorința ” de a-și cunoaște mama Roma și pe tatăl Traian”; cu o emoție și mai adâncă ne-am reamintit apoi de gestul pe care îl făcusem în urmă cu doi ani, când marcam, tot la Roma, uniriști, șaguniști și meșotiști 100 de ani de la moartea lui Badea Cârțan, și anume acela de a presăra în jurul Columnei pământ din Cârțișoara sa natală, reiterând un gest pe care îl făcuse cu adâncă pioșenie cel pe care Ardealul, și nu numai, avea să îl cânte de atunci ca pe un simbol latin.
Pe 12 mai 2013, la Episcopia Ortodoxă Română, răspunzând invitației PS Episcop Siluan, am lansat volumul ”Columna lui Traian – arc peste 19 secole” la sediul Episcopiei, într-un cadru de o mare solemnitate, alături de 3000 de români din parohiile ortodoxe române din Roma și din zona Lazio, însoțiți de 43 de preoți si 7 diaconi, prezenți acolo pentru a marca laolaltă ”Paștele Mic”, eveniment devenit deja tradiție la Sediul Episcopei. Ne-au copleșit primirea pe care ne-au făcut-o cei prezenți la acest eveniment, harul PS Părinte Episcop Siluan și iscusința cu care își tălmăcește credința. În preajma Sfinției Sale am simțit cât de binefăcător este spiritul de toleranță și de iubire necondiționată față de oameni și față de Dumnezeu și cât de necesară este înnoirea întru spirit a noastră, a celor prea lipiți de realitatea adeseori imundă.
La ROMA totul te copleșește și te cucerește. Cel ce ajunge să cunoască Roma trăiește bucuria conștientizării că, dincolo de timp, există lucruri etern vii. Dată fiind tema proiectului, am acordat firește întâietate Columnei și statuilor de daci, mai ales chipurilor scăldate de eternitate ale dacilor de pe Columnă și de pe Arcul lui Constantin, chipuri care scrutează zarea până dincolo de mări și țări, în Dacia lor, daci care nu au uitat munții din care au venit. Ne-am amintit acolo, în fața Columnei, de Octavian Paler, care, pelerin la Roma, observa cum ”În fiecare amurg, umbra lui Zamolxis trece peste Columnă ca o insomnie a istoriei.”
Participarea în perioada 1-3 iunie 2013 la Festivitatea de Premiere a Concursului Internațional de Poezie ”Giovani e Poesia” la Triuggio (Milano) – alături de eleva Diana ȘTEFÂNESCU din clasa a X-a B, câștigătoarea Premiul IV con Menzione d’Onore. Festivitatea de premiere a avut loc în frumoasa Villa Canonica din Triuggio, în după amiaza zilei de 2 iunie 2013.
13 iunie 2013 – lansarea volumului ”Columna lui Traian- arc peste 19 secole” , cu prilejul Zilei Eroilor, la Librăria ”Șt. O. Iosif” din Brașov. Alături de elevi și profesori de la cele trei colegii partenere de proiect au participat la acest eveniment și elevi și profesori ai Școlii Generale ”Badea Cârțan” din Cârțișoara, însoțiți de Dorin MAGDA, primarul comunei. Elevii cârțișoreni au emoționat publicul prin sceneta pe care au scris-o și au regizat-o ”Badea Cârțan”, eleva Diana Ștefănescu a recitat poezia care i-a adus și frumosul premiu de la Triuggio Columna lui Traian – testament viu, și, cum altfel se putea încheia un astfel de eveniment, care se afla în proximitatea zilei de 15 iunie, decât cu piesa Eminescu în interpretarea inegalabilă a lui Andrei COMAN, elev în clasa a XI-a B la C.N. ”Unirea” .
”Suntem în cuvânt și-n toate
Floare de latinitate
Sub un cer de stele sudice!
De avem sau nu dreptate,
De avem sau nu dreptate,
Eminescu să ne judece.” (Grigore Vieru)
Și conform dictonului latin Par praemium labori (Recompensă egală cu efortul) volumul ”Columna lui Traian – arc peste 19 secole” a obținut la Expoziția Națională ”Anelisse” – Concurs de reviste, publicații, materiale publicitare, Web-uri și bloguri școlare, Ediția a VI-a, din 29 august 2013, de a Iași Premiul I. Expoziția concurs a fost realizată de Asociația Cultural – Științifică ”Vasile Pogor” din Iași în parteneriat cu Facultatea de Arte Vizuale și Design de la Universitatea de Arte ”George Enescu ” din Iași.
Prof. MARIA CECILIA ȘOȘU, inițiator și coordonator de proiect