Cercul de dezbateri al Colegiului Național Unirea Brașov

Perioadă desfășurare 2017-în desfășurare

Beneficiari- Elevi ai Colegiului Național Unirea Brașov

Etape proiect

2017– Concursul național ‘Tinerii Dezbat’ devine Olimpiada Națională de Dezbatere și Argumentare ‚Tinerii Dezbat’, care presupune participarea a două echipe din fiecare liceu, pentru cele două secțiuni ale olimpiadei, începători, respectiv avansați.

Constituim două echipe și începem pregătirea pentru olimpiadă. Obținem rezultate notabile la ambele secțiuni, după cum urmează

Secțiunea începători– echipa formată din elevii Andrei Toderaș, Patricia Osana Poruțiu și Leonard Petru Ciobanu ajunge în finala competiției la nivel județean și încheie etapa județeană pe locul II.

Secțiunea avansați– echipa formată din elevii Luisa Pantaziu, Alexandru Mădălin Penciu și Filip Radu câștigă finala etapei județene, iar Alexandru Mădălin Penciu este desemnat cel mai bun vorbitor al olimpiadei la secțiunea avansați. Echipa se califică la etapa națională a olimpiadei, care are loc la Piatra Neamț, unde obține locul III la nivel național.

Profesori coordonatori: Cocoș Luminița, Răzvan Anton

2018- Interesul pentru dezbaterile academice crește ca urmare a rezultatatelor obținute la olimpiadă în anul precedent. Înființăm oficial Cercul de Dezbateri, cu întâlniri regulate în perioada Octombrie-Iunie. Continuăm seria rezultatelor notabile la olimpiada Tinerii Dezbat, unde jucăm din nou finalele la ambele secțiuni, obținând locul II pe județ la secțiunea avansați (echipa formată din elevii Andrei Toderaș, Theodor Aron Poruțiu și Leonard Petru Ciobanu)și mențiune la secțiunea începători (echipa formată din elevii Juliana Maria Voinescu, Alin Constantin Iacșa și Flaviu Constantinescu). Participăm la una dintre cele mai mari competiții de dezbateri academice din circuitul național Ardor, Saint George City of Debate (cu elevii Andrei Toderaș, Patricia Osana Poruțiu și Leonard Petru Ciobanu).

2019– Pentru al treilea an consecutiv, ajungem în finala etapei județene a olimpiadei Tinerii Dezbat, la secțiunea avansați, finală pe care o câștigăm și ne calificăm astfel din nou la etapa națională a olimpiadei, desfășurată tot la Piatra-Neamț. Echipa este formată din elevii Cristian Budală, Patricia Osana Poruțiu și Alin Constantin Iacșa. La secțiunea începători, la nivel județean, obținem premiul pentru cel mai bun vorbitor, acordat elevei Cornelia-Ilinca Henghelz de Groot.

Clubul câștigă notorietate la nivel local, astfel încât participăm la o serie de proiecte, după cum urmează:

Let’s talk about Syria- Două meciuri demonstrative (proiect în parteneriat cu ISJ Brașov)

The aNATOmy of an alliance- un meci demonstrativ de debate cu ocazia aniversării a 70 de ani de existență NATO (proiect parteneriat între ISJ Brașov și Academia forțelor terestre Sibiu)

Proiectul ‚Miracolul emoțiilor’(proiect în parteneriat cu CJRAE Brașov)-organizare meci demonstrativ pe tema protecției mediului înconjurător

Participare la competiția regională Brașovul Dezbate (organizată de ROTARACT Brașov). În organizarea competiției este implicată eleva Colegiului Național Unirea, Patricia Osana Poruțiu. La competiție participă echipa formată din elevele Codreanu Sara, Ilinca Cornelia Henghelz de Groot și Ivan Alexandra. Competiția este câștigată de o echipă mixtă, care îl are în componență și pe Cristian Budală, elev al colegiului nostru.

2020- Este aprobat proiectul de competiție pentru ‘The Originals’, competiție propusă de către coordonatorul clubului de dezbateri, prof. Anton Răzvan (care a participat în calitate de trainer și arbitru la toate evenimentele mai-sus menționate). ‚The Originals’ se dorea a fi prima competiție organizată de către instituțiile implicate partenere (ISJ Brașov și Colegiul Național Unirea Brașov) pe două secțiuni, una cu meciuri de dezbatere în limba engleză și cealaltă cu meciuri în limba română. Competiția a fost amânată din cauza pandemiei Covid-19.

Este aprobat, de asemenea, suportul de curs pentru cursul de dezbateri academice, care va intra în oferta CCD Brașov,curs la care prof. Anton Răzvan este co-autor (secțiunea Arbitraj)

2021- Chiar și în format online, interesul pentru dezbaterile academice a rămas viu, astfel încât, în 2021 am început o nouă etapă a proiectului, cu elevi noi. Sesiunile de pregătire care explică formatul de dezbateri au început în luna Octombrie a acestui an și se desfășoară săptămânal. Am participat, în acest nou format dictat de pandemie la două evenimente până în acest moment

Competiția Mega-debate (echipa formată din elevele Denisa Grigore, Amira Cilica, Teodora Șerban)

organizare dezbatere demonstrativă pe tema dependenței de tehnologie și gaming, în cadrul proiectului De vorbă cu tinerii, organizat de ISJ Brașov. Ambele echipe participante au fost formate din elevi ai Colegiului Național Unirea Brașov (Denisa Grigore, Ionela Andrici, Ilinca Vieru, Amira Cilica, David-Andrei Constantin, Teodora Șerban).