Spaniola, limba viitorului, la Colegiul Naţional „Unirea”

Elevii Colegiului Naţional „Unirea” carea au ales să studieze spaniola în regim bilingv se bucură de o secţie cu profesori români formaţi de-a lungul anilor în numeroase stagii în ţară şi străinătate şi beneficiază de prezenţa competentă a lectorului spaniol, astfel încât vor fi cu adevarat pregătiţi în faţa oricărei provocări pe care o poate aduce viitorul.

Utilitatea limbii spaniole, a doua vorbită pe glob, nu mai trebuie demonstrată, iar tinerii absolvenţi ai Colegiului au înţeles deja acest lucru. In acest an, doi dintre foştii elevi ai studiază la universităţi din Spania. Cristina COJOCARU, care îşi demonstrase abilitaţile şi în cadrul olimpiadelor studiază în prezent Traduceri şi Interpretariat în Granada, iar George ARDELEAN a ales Malaga pentru continuarea studiilor. Ambii beneficiază de burse integrale din partea Ministerului spaniol al Educaţiei pentru toţi anii de studiu. Sprijinul statului spaniol poate continua prin oferirea altor burse, mai departe, chiar şi în alte state europene, cum este cazul unei alte absolvente ce îşi termină pregatirea în Londra. Alţi doi elevi, acum în clasa a XII-a, Denisa PUIU şi Razvan SPOREA vor studia în Ţara Bascilor, după ce au trecut cu succes printr-o serie de examinări la nivel naţional.

Secţia bilingvă de limba spaniola este una cautată şi pentru că elevii au posibilitatea ca, la finalul studiilor, să obţină diploma de Bacalaureat spaniol, eliberată de Ministerul spaniol al Educaţiei după promovarea unor probe speciale din materia studiată în cei patru ani de liceu: Istoria Spaniei, Geografia Spaniei, Cultura şi civilizaţia spaniolă. Colegiul Naţional „Unirea” a fost, de altfel, în anul şcolar 2015-2016, centrul şcolar care a avut cei mai mulţi candidaţi la nivel naţional la acest examen.

Un alt avantaj îl reprezintă accesul la diplomele DELE, certificat oficial cu recunoaştere internaţională care acreditează cunoştinţele de limba spaniolă. Certificatul este eliberat candidaţilor de Institutul Cervantes, în numele Ministerului Educaţiei, Culturii şi Sportului din Spania, în urma unor examene ce corespund diferitelor niveluri stabilite de Cadrul European Comun de Referinţă pentru limbile moderne.

Olimpiadele şcolare au fost şi ele un prilej pentru iubitorii limbii spaniole de a se afirma în timpul etapelor finale, unde în fiecare an s-au obţinut rezultate remarcabile.

Şi cum din nicio disciplină de studiu nu trebuie să lipsească jocul, elevii s-au implicat în punerea în scenă a mai multor piese de teatru, premiate la nivel naţional, ca o recunoaştere atât a talentului tinerilor actori, cât şi a acurateţei interpretării în limba spaniolă.

Secţia beneficiază astfel de o concurenţă tot mai mare, iar fiecare început de an şcolar reprezintă o provocare atât pentru dascăli, cât şi pentru elevii dornici de a intra în universul limbii şi culturii spaniole.