În cadrul Proiectului Erasmus+ 2023-1-RO 01-KA 122-SCH-000133795 – ”Împreună într-o lume digitală, prietenoasă cu mediul ”, în perioada 1 octombrie 2023 – 31 martie 2025, 12 dintre profesorii Colegiului Național Unirea Brașov au ocazia să își dezvolte competențele profesionale în domeniile de educație digitală și ecologică, într-o manieră practică și motivațională, participând la cursuri Erasmus în tări precum Italia, Helsinki, Portugalia și Spania.
Primul curs s-a desfășurat în perioada 19-24 februarie 2024, când echipa formată din doamnele profesoare Florica STOIAN, Claudia ROȘCA și Ana-Maria ȘENDRUC a participat la cursul Digital Media Literacy: Essential Skills for the Digital Age, în Florența, Italia. Cursul a presupus introducerea și familiarizarea cu diferite tipuri de aplicații digitale, precum și utilizarea platformelor care integrează Inteligența Artificială.
Temele abordate au avut ca puncte de interes noțiuni legate de siguranța online, fake news, alfabetizare algoritmică, precum și folosirea instrumentelor care să dezvolte gândirea critică a utilizatorilor. „Colegii de clasă” au fost profesori din Grecia, Spania și Lituania. Activitățile au fost coordonate de formatoarea Ayse Merve Sut, din cadrul Europass Teacher Academy. Activitățile au presupus conectarea la Platforma online Trello, cel mai recent instrument de lucru în echipă.
Al doilea curs de formare:
Cel de-al treilea flux al Proiectului Erasmus+ 2023-1-RO 01-KA 122-SCH-000133795 – ”Împreună într-o lume digitală, prietenoasă cu mediul” a însemnat deplasarea în Portugalia a unei echipe formate din domnul profesor Răzvan Anton și doamnele profesor Adriana Dubiț și Judith Mut pentru a participa la Cursul “Digital Tools for Collaboration, Communication, Creativity and Critical Thinking (4 Cs)”, desfășurat la Lisabona în perioada 7-12 octombrie 2024. Cursul coordonat de către domnul formator Clement Huet a fost furnizat tot de Europass Teachers Academy și a adus în aceeași sală de curs participanți din România, Grecia și Germania: profesori de gimnaziu și liceu, profesori implicați în activități de mentorat didactic precum și profesori din instituțiile responsabile de integrarea elevilor imigranți.
Cursul a propus o abordare modernă, captivantă și extrem de utilă pentru viitorul digitalizat facilitând inițierea utilizării unor platforme și aplicații digitale mai puțin cunoscute nouă care ne vor ajuta în procesul de predare-învățare-evaluare.
Activitătile propuse de formator și colaborarea minunată cu ceilalți participanți ne-au adus o mare bucurie pe tot parcursul activitătilor si un mare regret atunci când cursul s-a încheiat întrucât am observat că avem foarte multe puncte comune indiferent de țara din care provenim.
Dincolo de componenta de formare, am avut ocazia să descoperim Lisabona, un oraș pe care l-am perceput ca divers și vibrant, plin de culoare și de oameni empatici și deschiși la multiculturalitate. Nu în ultimul rând, ne-am întors aflând lucruri noi despre noi înșine și despre ceilalți, valorificând inclusiv valorile interumane și cultivând o prietenie care a devenit mai puternică.
Suntem recunoscători echipei care a scris proiectul pentru ocazia oferita nouă: aceea de a învăța lucruri noi, interesante și mai ales folositoare pe care le-am abordat cu o mare curiozitate și entuziasm. Fiecare secundă a meritat și îi îndemnăm și pe ceilalți colegi profesori să participle la astfel de proiecte!
Tenerife – environmental education
În cadrul Proiectului Erasmus+ 2023-1-RO01-KA122-SCH-000133795 – „Împreună într-o lume digitală prietenoasă cu mediul”, în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie 2024 s-a desfășurat în Tenerife, fluxul 4 de mobilități care a avut ca tematică Educația pentru mediu – „Learning and Acting for a Better Future”. Cursul a fost furnizat de Europass Teacher Academy și a fost coordonat de doamnele formator: Bene Fontaine și Arula Montilla.
La acest curs au participat doamna dir.adj prof. Butoeru Anca, doamna consilier școlar prof. Blaj Ligia și domnul profesor de religie Cojanu Ioan. Educația pentru mediu fiind o temă actuală la acest curs au fost prezenți profesori din Belgia, Polonia, Italia, Croația, Ungaria, Lituania, Grecia.
Problemele de mediu și schimbările climatice capătă o importanță tot mai mare, atât la scară globală, cât și locală. Profesorii și elevii percep urgența protecției mediului, dar uneori nu au cunoștințe profunde despre cele mai relevante subiecte și adesea se simt neînarmați atunci când vine vorba de a face orice schimbare sau de a lua măsuri, chiar și în propriile comunități.
Cu toate acestea, educația este un factor cheie în modul în care cetățenii se relaționează și acționează în ceea ce privește mediul. Conștientizarea, inițiativa și acțiunea profesorilor pot constitui premisele unui viitor mai luminos.
În acest curs, participanții au reflectat asupra rolului pe care educația îl joacă în conștientizarea și conservarea mediului. Ei au obținut o înțelegere mai profundă a celor mai semnificative amenințări la adresa ecosistemelor noastre, au deprins strategii pentru a preda respectul pentru mediu și au explorat modalități de a conecta programele școlare cu conservarea mediului.
În plus, participanții au avut șansa de a proiecta activități practice menite să aibă un impact semnificativ și pozitiv în școli sau în comunități mai largi.
Pe parcursul cursului, participanții au mai fost informați cu privire la noțiunile și problemele principale legate de ecologie, cum ar fi biodiversitatea, poluarea, schimbările climatice și sustenabilitatea.
Activitățile cursului au fost diverse și au cuprins: prezentări teoretice, dezbateri, activități practic – aplicative, vizite în arii protejate și în proximitatea vulcanului Teide.